Blökks intrasslade föl

Så här års ligger fostret på rygg i stoets mage och sprattlar mycket. Det finns då en risk att fölet trasslar in sig i navelsträngen (navelsträngen fäster i ”taket”) syretillförseln stryps då till fölet, fölet dör och stoet kastar. Detta hände Blökk här om dagen.

Hon fick väldigt kraftiga kolikkänningar, låg och rullade, svettades och skakade. Jag var helt övertygad om att jag höll på att förlora både sto och föl! Jag ringde min avelsveterinär och hon skulle komma men det skulle ta 2 timmar innan hon kom. Under tiden skulle jag stå i en nedförsbacke så fostret skulle ramla fram mot frambenen och då har lättare att trassla ut sig. Jag har hört om detta men inte själv varit med om det.

Det var var helt magiskt! Från att ha planerat var vi skulle ta bort stoet (hon är 24 år gammal och jag vill inte utsätta henne för en eventuell operation) till att hon i nedförbacken började slappna av, tugga och gäspa!!! Hon blev helt frisk!! När veterinären tillslut kom kunde hon känna att fölet fortfarande levde och mådde bra! Hon gav lite kramplösande för säkerhetsskull och dagen efter går Blökk och betar i hagen med de andra hästarna!! 🌺🌺

Så tacksam och hoppas med detta inlägg kunna hjälpa fler!! 🙏

//Anne-Marie